Voivalvatti

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
kuvassa etelänruttojuuri

Voivalvatit (engl. Butterbur) olivat briiläinen ihmissuku, jonka jäsenet olivat jo ylimuistoisista ajoista lähtien isännöineet Briin kuulua majataloa, Pomppivaa ponia. Brii oli vanhojen kauppateiden risteyksessä ja oli siten ollut aikoinaan keskeinen kylä koko Eriadorin mittakaavassa, mutta Pohjois-Valtakunnan sorruttua ja kauppateiden vilkkaan liikenteen laannuttua Brii ja sitä ympäröivä Briimaa olivat vajonneet hiljaiseloon. Pomppiva Poni oli siis epäilemättä nähnyt parempiakin aikoja kuin kolmannen ajan viimeiset vuosisadat, jolloin Eriador oli Briimaata ja Kontua lukuunottamatta liki autio.

Sormuksen sodan aikaan ja arvatenkin vielä pitkälle Neljännelle Ajalle Pomppivaa Ponia isännöi Viljami Voivalvatti, ja suvun kunniakkuudesta huolimatta hän onkin suvun ainoa nimeltä tunnettu jäsen. Viljamin perheestä ei Tarussa Sormusten Herrasta mainita halaistua sanaa, mutta tuskin suku häneenkään sammui.

Voivalvattien, kuten monien muidenkin briiläisten sukujen, nimi on kasviopillinen. Englanninkielinen nimi Butterbur viittaa ruttojuurten (Petasites) kasvisukuun, leskenlehden lähisukulaisiin, mutta ymmärrettävistä syistä Kersti Juva näki parhaaksi kääntää nimen vapaammin. Valvatit (Sonchus) ovat ruttojuurten tapaan asterikasveja, mutta voivalvatti lienee lajina tieteelle tuntematon. Myös alkuperäisnimen alkuosa viittaa kuitenkin voihin, joten käännösratkaisu on perusteltu.

Lähteitä: TSH Prologi, s. */*/24

Tämä artikkeli kaipaa tarkistamista tai täydennystä.
Voit auttaa Kontuwikiä laajentamalla artikkelia