Tarkki

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tarkki (engl. [oik. westron] tark) on örkkien käyttämä nimitys Gondorin ihmisistä. Cirith Ungolin tornissa Samvais Gamgin uhkaavan, Sormuksen paisuttaman hahmon nähnyt Snaga sanoo Shagratille: "Täällä liikuksii hirmu soturi, yksi semmoinen verikätinen haltia tai joku iljettävä tarkki. Se on rappusissa. Se on päässyt Vartijoiden ohi, ja sellainen on tarkkien työtä." (TSH III/6.1., s. *** / *** / 217).

Tarun Sormusten Herrasta liitteissä[1]) J.R.R. Tolkien kertoo, että Kolmannella Ajalla monet örkit käyttivät westronia - tai paremminkin siitä muokkaamaansa jargonia - joko heimojen välisessä kanssakäymisessä tai jopa äidinkielenään ja sana tarkki on väännetty alun perin quenyankielisestä sanasta tarkil 'númenorilaista syntyperää oleva' tarkoittamaan 'Gondorin ihmistä'.

Nimen taustaa

Tolkien käytti nimeä Tarkil[2] alun perin Trotterin (josta myöhemmin tuli Aragorn) nimenä, jonka sittemmin korvasi lähinnä Dúnadan - tai dúnadan, joka ei ole varsinainen erisnimi. Myös heimon nimenä tarkil esiintyy TSH:n käsikirjoituksissa[3]. Eräässä käsikirjoituksessa Aragorn puhuttelee myös isäänsä Arathornia Arathorn Tarkiliksi[4]. Julkaistuun kirjaan Tarcil säilyi vielä Arnorin kuudennen kuninkaan nimenä, katso Tarcil.

Nimen haltiakielisestä alkuperästä (*tāra-khil), katso: Etymologies, s.v. KHIL- 'seurata'[5] sekä Christopher Tolkienin huomautus[6], jonka mukaan -khil on selvästi yhteydessä ihmisistä käytettyyn nimeen hildi (myös hildor) 'seuraajat'.

Viitteet

  1. TSH III, Liite F I, s. *** / *** / 509
  2. HoME VII, 8, 83, 84, 116, 147
  3. HoME VII, 113, 120, 163
  4. HoME VII, 393
  5. HoME V, 364
  6. HoME VII, 8

Tämä artikkeli kaipaa tarkistamista tai täydennystä.
Voit auttaa Kontuwikiä laajentamalla artikkelia