Oropher

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oropher oli Suuren Vihermetsän salohaltioiden sindarilainen kuningas, joka kaatui Viimeisen Liiton Sodassa. Hän oli Thranduilin isä ja Legolasin isoisä.

Historia

Tausta

Vaikka Oropher ja hänen poikansa, häntä Synkmetsän kuninkaana seuraava Thranduil, hallitsivat salohaltioita, olivat he itse sindarilaista sukua. Synkmetsän haltiavaltakunta on tässä mielessä yhteneväinen Lórienin valtakuntaan, jossa samalla tavoin sindar-haltiat johtivat salohaltioita.

Oropherin syntymäaikaa ei tiedetä. Hänen voi kuitenkin päätellä syntyneen ennen Beleriandin häviötä, sillä hän oli yksi monista sindarilaisista, jotka vaelsivat itään Lindonista Toisen Ajan alkutaipaleella. Hänen myös viitataan nähneen Menegrothin salit.[1] Lopulta hän poikansa kanssa hän saapui Suureen Vihermetsään, jossa salohaltiat, nandorilaista juurta, asuivat. Näin Oropherista tuli heidän johtajansa.

Salohaltiat pian omaksuivat sindarin kielen aikaisemman salohaltiakielensä tilalle, niiltä muutamilta sindarilta, jotka olivat tulleet Oropherin ja Thranduilin mukana.[2]

Toinen Aika

Toisella Ajalla Oropher oli vetäytynyt Kurjenmiekkakenttien pohjoispuolelle. "Hän teki sen päästäkseen eroon Morian kääpiöistä jotka häiritsivät häntä, sillä Moriasta oli tullut suurin ja mahtavin kääpiöiden asumus minkä historia tuntee, ja häntä suututti Celebornin ja Galadrielin tuppautuminen Lórieniin. Mutta vielä ei Vihermetsän ja Vuorten välillä ollut pelättävää ja hänen väkensä oli jatkuvasti kanssakäymisissä joen toisella puolella asuvien sukulaisten kanssa aina Viimeisen Liiton Sotaan asti.

Huolimatta salohaltioiden halusta sotkeutua mahdollisimman vähän noldorin ja sindarin asioihin, taikka ylipäänsä kenenkään asioihin, olivat nämä sitten kääpiöitä, ihmisiä tai örkkejä, Oropherilla oli viisautta nähdä ennalta ettei rauha palaisi ennen kuin Sauron olisi voitettu. Sen tähden hän varusti lukuisaksi kasvaneesta kansastaan sotajoukon joka liittyi yhteen Lórienin Malgaladin pienemmän armeijan kanssa, ja Oropher johti salohaltiat taisteluun. Salohaltiat olivat sitkeitä ja uljaita, mutta varusteet ja aseet heillä olivat huonot verrattuna siihen mitä lännen eldarilla oli, lisäksi he taistelivat itsenäisesti eivätkä suostuneet alistumaan Gil-galadin ylijohdon alle. Niin olivat heidän tappionsa suhteettomat tuossa hirmuisessa sodassa.

Malgalad ja yli puolet hänen joukoistaan kaatui Dagorladin taistelussa kun he joutivat erilleen pääjoukosta ja heidät ajettiin Kalmansoille."[3]

Dagorladin taistelun jälkeen Liiton armeija eteni Mordoriin - tällöin sai surmansa Vihermetsän Oropher, joka urheimpine miehineen hyökkäsi ennen Gil-galadin etenemiskäskyä - ja aloitti Barad-dûrin seitsenvuotisen piirityksen. Thranduil selvisi tästä hyökkäysestä, ja Viimeisen Liiton Sodan kääntyessä voitoksi, hän marsitti kansansa rippeet[4] takaisin Vihermetsään ja hänet kruunattiin kuninkaaksi isänsä jälkeen.

Mahdollinen syntyperä?

Nandoria asui toisella ajalla ja vielä pitkälle kolmannellekin ajalle Lórienissa ja Anduinin toisella rannalla Vihermetsässä. Vasta kun Noita tuli Dol Gulduriin, salohaltioiden asuinseutujen lähistölle, muuttivat nämä synkistyvän metsän pohjoisosiin ja näistä tuli Synkmetsän haltiakansa.

Lórienissa hallitsi toisella ajalla Amdir ja salohaltioita kuningas Oropher, jotka molemmat kuuluivat nandoria korkea-arvoisemmaksi luettaviin sindariin. Toisen ajan loppupuolella Lórienissa asui myös sindariin kuulunut ruhtinas Celeborn, joka muutti sinne vuoden 1700 sodan jälkeen.

Koska heimot asuivat aikanaan noin lähekkäin, voisi olettaa niiden johtajilla olleen yhteisiä sukulaisia. Helpoin selitys olisi, että Oropher olisi suoraa sukua joko Amdirille tai Celebornille.

Celebornin veli Galathil lähti ilmeisesti länteen tai menehtyi ensimmäisen ajan kuluessa ja hänellä tiedetään oleen tytär Nimloth. Jos hänellä olisi ollut poika, joka olisi halunnut jäädä Keski-Maahan, olisi tämä saattanut olla juuri salohaltioiden johtaja Oropher.

Sukulaisuus Galathiliin selittäisi Oropherin aseman.

Periaatteessa voisi siis olla mahdollista, että Oropher, Thranduilin isä ja Legolasin isoisä oli juuri Galathilin, Celebornin veljen poika ja siten Nimlothin veli.

Vasta-argumentti

Tolkienin haltioiden hiusten väri on yksi hyvin tärkeä peruste sille, mihin sukuun he kuuluvat. Hiusten väri tuntuu säilyvän sukupolvesta toiseen ja sekaverisistä ei mainita muita kuin Galadriel.

Oropherin pojan pojan Legolasin hiusten värin sanotaan olevan vaalea, ei hopeinen. Toisaalta Galathilin veljen Celebornin hiusten väri kuvataan hopeiseksi, kuten kaikkien Elwën sukulaisten eli korkea-arvoisten telerin.

Jos Oropher olisi ollut korkeinta telerin haaraa, hänen hiuksensa olisivat olleet hopeiset ja samaten hänen pojanpoikansa Legolasin.

Viitteet

  1. Kts. KTK, s.356 "...Oropher oli sindarilaista syntyperää ja epäilemättä hänen poikansan seurasi muinaisen Doriathin kuninkaan Thingolin esimerkkiä, vaikka ei hänen salejaan voinut Menegrothiin verrata."
  2. Asiasta on tosin ristiriitasia mainintoja kts. KTK s. 356
  3. KTK 354
  4. Sanotaan, että hän vei tuskin kolmanneksen sotaan lähteneistä takaisin kotiin. Kts. KTK s.354

Lähteet

Edeltäjä:
?
(mahdollisesti ei kukaan)
Suuren Vihermetsän salohaltioiden kuningas
? - 3434 ta.
Seuraaja:
Thranduil