Kuninkaitten kirja

Kontuwiki
Ohjattu sivulta Kuninkaitten Kirja
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuninkaitten kirja[1] (engl. the Book of the Kings) on yksi niistä Gondorin kronikoista, joita The Lord of the Rings -teoksen ensimmäisen laitoksen Liitteen A alussa mainittiin Frodo Reppulin ja Peregrin Tukin saaneen tutkia kuningas Elessarin luvalla Gondorissa. Korjatusta laitoksesta, joka on myös suomennoksen pohjana, tämä maininta poistettiin.[2]

Kuninkaitten kirja mainitaan vielä kuningatar Berúthielin tarinassa, joka on säilynyt J.R.R. Tolkienin käsikirjoituksessa; Christopher Tolkien referoi käsikirjoituksen sisältöä[3] ja mainitsee sen lopussa sanottavan, että "hänen [= Berúthielin] nimensä otettiin pois Kuninkaitten Kääröstä".[4] Tässä the Book of the Kings on jostakin syystä suomennettu Kuninkaitten Kääröksi.

Viitteet

  1. Kirjoitusasu "Kuninkaitten Kirja" (KTK 3.II, Cirion ja Eorl, s. 423); "Kuninkaitten kirja" (KTK, Sanasto, s. 593 s.v. Kuninkaitten kirja).
  2. KTK 3.II, Cirion ja Eorl, s. 423 [viite 2]; HoME XII, s. 25, 191, 253. Muita hobittien tutkimia asiakirjoja olivat Käskynhaltijain Kirja sekä Akallabêth.
  3. KTK 4.II, Istari, s. 548-549 [viite 7].
  4. KTK 4.II, Istari, s. 549 [viite 7].