Karvajalat

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Karvajalat (engl. Harfoots) on väkevien ja helokesien lisäksi yksi kolmesta hobittiheimosta. He olivat "ruskeaihoisia, pieniä ja lyhyitä - - - parrattomia eivätkä käyttäneet saappaita, heidän kätensä ja jalkansa olivat sirot ja näppärät; mieluiten he asuivat vuoriseuduilla ja mäkimailla."

Karvajalat olivat hobiteista eniten tekemisissä kääpiöiden kanssa. Kun hobitit vielä asuivat Sumuvuorten liepeillä, karvajalat asustivat vuorten alarinteillä. Mutta kun muut hobitit yhä jäivät asumaan Erämaahan, karvajalat muuttivat vuoden 1050 ka. tienoilla Sumuvuorten yli ja siirtyivät Eriadorin halki länteen aina Viimapäälle asti. Heidän sanotaan olevan "tavallisin ja hobittimaisin heimo" ja lukumäärältään selvästi suurin. Heidän muuttoliikkeensä aikana myös periannath eli "puolituiset" mainitaan ensimmäisen kerran aikakirjoissa.

Karvajalat säilyttivät pisimpään tavan asua tunneleissa ja koloissa: he olivat - vaelluksistaan huolimatta - myös "muita taipuvaisempia asettumaan paikoilleen."

Myös sana "hobitti" (holbytla, 'kolonrakentaja') on alun perin tarkoittanut nimenomaan karvajalkoja. Helokesit ja väkevät kutsuivat heitä tällä nimellä.

Lähteet