Hadhafang

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hadhafang, "väenhalkoja", on miekka jota Arwen kantaa Peter Jacksonin elokuvatrilogiassa. Kirjoissa Arwenilla ei ole miekkaa, mutta elokuvaan hänen roolistaan suunniteltiin paljon suurempaa ja toiminnallisempaa, joten hänen katsottiin tarvitsevan asetta kupeelleen. Elokuvantekijöiden kehittelemän taustatarinan mukaan Hadhafang taottiin alunperin Idrilille, Gondolinin prinsessalle. Idrililtä miekka periytyi Elrondin, joka käytteli sitä Viimeisen Liiton Sodassa, kautta Arwenille. Kun elokuvan lopullisessa versiossa Arwen ei pidellytkään miekkaa kuin yhdessä kohtauksessa, Bruinenin Kahlaamolla, selittivät tekijät, että miekka ei kenties varsinaisesti kuulunut Arwenille, vaan hän poimi sen muiden Rivendellissä säilytettyjen reliikkien joukosta mukaansa lähtiessään etsimään Aragornia ja hobitteja.

Miekassa lukee fëanorilaisin kirjaimin sindarinkielinen lause: "Aen estar Hadhafang i chathol hen, thand arod dan i thang an i arwen" - "tämä miekka on nimeltään Hadhafang, jalo puolustus vihollisjoukkoa vastaan jalolle neidolle". Viimeinen sana on elokuvantekijöiden tietoinen koukku, sillä nimi Arwen tarkoittaa sindariksi juuri 'jaloa neitoa'; miekka ilmoittaa kuuluvansa Arwenille, vaikka tehtiinkin alunperin hänen isoisoäidilleen.

Vaikka miekka ja sen tarina on keksitty elokuvaa varten, sen nimi on Tolkienin itsensä kehittelemä; elokuvissa nimeä käytettiin David Salon ehdotuksesta. Hadhafang mainitaan miekan nimenä Etymologioissa, mutta Tolkien ei koskaan käyttänyt sitä tarinoissaan. Samassa lähteessä mainitaan kuitenkin myös nimen quenyankielinen rinnakkaismuoto Sangahyando, jonka Tolkien poimi myöhemmin Tarun Sormusten Herrasta liitteitä kirjoittaessaan kapinallisen umbarilaisjohtajan nimeksi.

Lähteet