Gramin vuori

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli kertoo örkkien asuttamasta vuoresta. Lukeaksesi Rohanin kuninkaasta, katso Gram.

Gramin vuori (engl. Mount Gram) oli örkkien asuttama vuori, jolta oli lähtöisin Eriadoria ryöstelevä örkkijoukko, joka vuonna 2747 ka.[1] hyökkäsi Konnun Pohjoisneljännykseen. Seuranneessa Viherkenttien taistelussa Bandobras Tukin johtamat hobitit löivät örkkijoukon ja heidän kuninkaansa Golfimbul menetti häpeällisesti päänsä.[2]

Gramin vuoren sijainnista ei ole tarkkaa tietoa, sillä Tolkien ei merkinnyt sitä yhteenkään karttaan eikä maininnut vuorta missään muualla kuin kerran Hobitissa.[2] On silti jokseenkin ilmeistä, että se sijaitsi jossakin pohjoisilla Sumuvuorilla. Robert Foster sijoittaa vuoren Sumuvuorille perustelematta asiaa sen tarkemmin,[3] ja Karen Wynn Fonstad merkitsee sen kartoissaan Jättijänkien pohjoisosaan,[4] mutta hänkään ei perustele valintaansa.

Nimestä

Muinaisenglannin sana gram tarkoittaa 'vihaista, julmaa, hurjaa',[5] ja Tolkien käyttää sitä kääntäessään erään Rohanin kuninkaan nimen rohirrimin kielestä.[6] Ei kuitenkaan ole tietoa siitä, mitä kieltä vuoren nimessä esiintyvä sana gram on.

Käännöksestä

Hobitin suomennoksessa nimi esiintyy virheellisesti monikossa Gramin vuoret.[2]

Viitteet

  1. TSH, liite B, "Vuosien kirja", s. *** / *** / *** / *** / 1125.
  2. 2,0 2,1 2,2 Hobitti I, Odottamaton juhla, s. 23 / 26 / *** / 25 / ***.
  3. Robert Foster, The Complete Guide to Middle-earth, s. 273 s.v. Mount Gram.
  4. Karen Wynn Fonstad, The Atlas of Middle-earth, s. 75, 80.
  5. John R. Clark Hall, A Concise Anglo-Saxon Dictionary s.v. gram.
  6. Katso artikkeli Gram.