Ensimmäinen aika

Kontuwiki
Ohjattu sivulta Ensimmäinen Aika
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ilúvatarin lasten ensimmäinen aika (engl. First Age of the Children of Ilúvatar) alkoi haltioiden heräämisestä ja päättyi Morgothin kukistumiseen Suuressa taistelussa. Ensimmäisen ajan alkaessa aikaa laskettiin puiden vuosina eli valarin vuosina. Lähellä Ajan loppua Aurinko ja Kuu nousuvat ensimmäisen kerran ja auringon vuosien laskeminen alkoi.

Nimitys "Ilúvatarin lasten ensimmäinen aika" ja määritelmä tämän ajanjakson alkuhetkestä esiintyvät Annals of Amanissa (HoME X, s. 51) ja The Tale of Yearsin viimeisessä versiossa (HoME XI, s. 342), jotka Tolkien kirjoitti noin vuonna 1951. Tavallisesti tätä Aikaa kutsutaan vain "ensimmäiseksi ajaksi" (engl. First Age), eikä sen alkuhetkeä määritellä tarkemmin. Kuitenkin Tarun Sormusten herrasta liitteessä F sanotaan noldorin palanneen Keski-Maahan ensimmäisen ajan lopulla (engl. at the end of the First Age, suomennoksen 3. laitoksessa vain "Keski-Maahan maanpakoon palanneet suurhaltiat" ilman mainintaa ajankohdasta). Myös liitteen B luonnoksessa ensimmäisen ajan sanotaan olleen ajoista pisin (HoME XII, s. 172).

Se laajalle levinnyt käsitys, että ensimmäinen aika olisi alkanut Auringon ensinoususta ja olisi nimeltään "Auringon ensimmäinen aika", ei tiettävästi saa tukea Tolkienin kirjoituksista.

Aikajana

"Amanin annaalien" mukaan haltiat heräsivät Cuiviénenilla valarin vuonna 1050, ja Aurinko ja Kuu nousivat ensimmäisen kerran vuonna 1500. (Jälkimmäinen vuosiluku ilmoitetaan myös "Harmaissa annaaleissa": HoME XI, s. 29–30).

Valarin ajanlaskun alkuhetki oli Puiden ensikukinta. Yksi valarin vuosi oli Amanin annaalien määritelmän mukaan pituudeltaan 9,582 aurinkovuotta (HoME X, s. 50, 59). Kun siis lasketaan yhteen 450 valarin vuotta ja sitä seuranneet vajaat kuusi auringon vuosisataa, ensimmäinen aika kesti hieman alle viisi tuhatta aurinkovuotta.

Puiden vuodet

Auringon vuodet (Kjell Arne Brudvik)

Ensimmäinen vuosisata

  • Vuosi 2: Fëanorin väki vetäytyy toiselle puolen Mithrimiä Fingolfinin saapuessa. Molemmat joukot pystyttävät leirit omalle puolelleen järveä.
  • Vuosi 50: Finrodia ja Turgonia varoitetaan unissaan ja heille kerrotaan etsiä vahvoja turvapaikkoja. Ulmo on unien takana.
  • Vuosina 70 - 150: Joskus tänä aikana Morgoth saa tietää ihmisten heräämisestä. Haltiat uskovat että tänä aikana hän varjon suojin kulkeutui Keski-Maahan ja jätti sodankomennon Sauronille.

100-luku

  • Vuosi 155: Morgothin pohjoisjoukkojen hyökkäys ja tappio. Morgoth käytti ensi kerran lohikäärmeitä.

200-luku

300-luku

400-luku

  • Vuosi 422: Fingolfin miettii tarvetta uusia hyökkäys Angbandia vastaan, mutta tästä ei kehkeydy mitään.
  • Vuosi 467: Tänä vuonna kevään ensisarastuksen aikaan Lúthien Tinúviel asettautui valkean kukan muotoon ruoholle ja hänen sielunsa erkani Keski-Maasta ja meni Mandosin Saleihin, kuten Laulussa on kerrottu. Mutta kuin talvi iskeytyi kuolevaisten miesten ikä Thingolin ylle.
  • Vuosi 491: Tuor pakenee ja muuttuu maanpakolaiseksi Mithrimiä ympäröiville maille.
  • Vuosina 495 - 496: Tuima Talvi, jää ja lumi pysyttelevät viisi kuukautta maassa.

500-luku

  • Vuosi 527: Varjo lankeaa Maedhrosin ja hänen veljiensä ylle kiitos täyttämättömän valan.


Lähde: Kjell Arne Brudvik, The Grey Havens
Käännös: Vesa Piittinen

Lähteet

Tämä artikkeli kaipaa tarkistamista tai täydennystä.
Voit auttaa Kontuwikiä laajentamalla artikkelia

Tämä artikkeli ei ole käytettävissä GFDL-lisenssillä.