Durinin kruunu

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Durinin kruunu (engl. Durin's Crown) on Durinin heimon, pitkäpartojen tunnus, seitsemän tähteä, johon liittyi Morian länsiportin kuvioissa myös varsinaisen kruunun kuva (ja sen alla alasin).[1]

Tunnus on peräisin kääpiöiden vanhasta legendasta, jota käsitteli Gimlin Moriassa laulama laulu Maa nuori oli ja keväinen: laulun ensimmäisessä säkeistössä kerrotaan, miten Durin Kuolematon, kääpiöiden Seitsemästä isästä vanhin kulki yksikseen, kunnes saapui Kuvastajan (Kheled-zâramin) luo:

alas Kuvastajaan hän katseensa loi,
ja tähtikruunin ilmestyvän
näki päänsä varjon ylle hän.[2]

Laulun lopussa kerrotaan vielä samasta tähtikruunusta:

Vaan yhä uponneen tähden kuvan
Kuvastajaan nähdään ilmaantuvan;
ja kruunu on syvyyksissä, kuni
taas kerran on päättyvä Durinin uni.[3]

Frodo Reppuli pääsi näkemään itse Durinin kruunun, kun Sormuksen saattue oli paennut Moriasta ja kulki Kuvastajan ohi. Kääpiö Gimli pyysi häntä katsomaan Kuvastajaan kanssaan:

He kumartuivat tumman veden yli. Ensin he eivät nähneet mitään. Sitten alkoivat hitaasti erottua syvään sineen heijastuvien vuorien muodot, ja niiden huiput olivat kuin untuvaista valkoista tulta; alimpana oli taivaan avaruus. Kuin syvyyteen uponneet jalokivet hehkuivat siellä tuikkivat tähdet, vaikka heidän yläpuolellaan taivas oli auringon valaisema. – – "Oi kaunis ja ihana Kheled-zâram", sanoi Gimli. "Siellä lepää Durinin kruunu, kunnes hän herää."[4]

Näistä viittauksista voi päätellä, että Durinin tunnuksekseen ottama kruunu oli muinainen tähtikuvio, jonka Durin Kuolematon näki heijastuvan Kuvastajaan päänsä takana. Ja tuon tähtikuvion saattoi nähdä vielä kolmannella ajalla Kuvastajaan katsoessaan.

Identifiointiyrityksiä

Tähtikuvio on koetettu yhdistää useisiin meidän tähtitaivaamme kuvioihin, kuten Otavaan, Pohjan kruunuun, Seulasiin ja Ajomieheen.[5] Ehdotusten runsaus puhuu sen puolesta, että varmaa identifiointia on turha tavoitella.

Viitteet

  1. TSH I/2.4., Matka pimeydessä, s. *** / *** / *** / *** / 319, 320.
  2. TSH I/2.4., Matka pimeydessä, s. *** / *** / *** / *** / 330.
  3. TSH I/2.4., Matka pimeydessä, s. *** / *** / *** / *** / 331.
  4. TSH I/2.6., Lothlórien, s. *** / *** / *** / *** / 348.
  5. Keskustelusta ks. esim. Vinyar Tengwar 12, 1990, s. 13; Vinyar Tengwar 13, 1990, s. 3.