Cabed Naeramarth

Kontuwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Cabed Naeramarth eli "Tylyn kohtalon hyppy"[1] (engl. Leap of Dreadful Doom) on nimi joka annettiin Cabed-en-Arasille (käänn. "Peuranhyppy"), Teiglinjoen syvälle rotkolle, kun Niënor oli surmannut itsensä hyppäämällä sen partaalta Teigliniin.[2]

Nimestä

Sindarinkielisen nimen ensimmäinen osa cabed tarkoittaa nähtävästi 'hyppyä' ja viittaa tässä kapeaan rotkoon, jonka yli on mahdollista hypätä (vrt. Cabed-en-Aras),[3] naer (noer) on merkitykseltään 'surullinen, valitettava'[4] ja am(m)arth 'tuomio, kohtalo' (vrt. Amon Amarth, "Tuomiovuori").[5]

Viitteet

  1. Suomennoksen kirjoitusasu: "Tylyn Kohtalon Hyppy" (Silm., KTK), "Tylyn kohtalon hyppy" (HLT).
  2. HLT 17, Glaurungin kuolema, s. 248 = Silm. 21, Túrin Turambar, s. 282 = KTK 1.II, Narn i Hîn Húrin, s. 191. Ks. myös: HLT, Luettelo nimistä, s. 302 [s.v. Cabed Naeramarth]; Silm., Hakemisto, s. 397 [s.v. Cabed Naeramarth]; KTK, Sanasto, s. 574 [s.v. Cabed Naeramarth].
  3. Sana esiintyy tiettävästi vain näissä nimissä. Se oli Tolkienin käsikirjoituksissa aluksi muodossa cabad (Grey Annals §334-335 [a. 499 av.], HoME XI, s. 100). Ks. myös Ladon's Breath s.v. cabed.
  4. Etymologies s.v. NAY- (HoME V, s. 375). Ks. myös Ladon's Breath s.v. naer.
  5. Silm., Quenyan- ja sindarinkielisten nimien elementtejä, s. 430 [s.v. amarth]; Etymologies s.v. MBARAT- (HoME V, s. 372).