Círdan

Kohteesta Kontuwiki

"Kun he pääsivät portille, tuli Círdan Laivanrakentaja heitä vastaan. Hän oli hyvin pitkä ja hänen partansa oli tuuhea ja hän oli vanha ja harmaa, mutta hänen silmänsä olivat kirkkaat kuin tähdet; ja hän katsoi heihin ja kumarsi ja sanoi: "Kaikki on nyt valmista."[1]

Círdan, falathrimin herra. Kuva © Peter Xavier Price (DeviantArt).

Círdan Laivanrakentaja on korkea-arvoinen sinda-haltia, joka oli Beleriandissa Falasin haltioiden eli falathrimin johtaja ja myöhemmin Harmaiden satamien valtias, ja joka mainitaan yhdeksi viisaimmista ja kaukokatseisimmista haltioista.

Elämä

Varhaiset vaiheet

Círdanin syntymän hetkestä ei ole tietoa, mutta eldarin lähtiessä Cuiviénenilta Suurelle matkalle länteen Círdan oli jo yksi telerin, kolmannen sukukunnan johtajista, vaikkakin alamainen Elwëlle ja Olwëlle, joille hän ainakin erään Tolkienin myöhäisen hahmotelman mukaan oli sukua.[2]

Jo Suuren matkan aikana Círdan oli telerin laivanrakentajista taitavin, kun heidän aika ajoin tarvitsi ylittää jokia ja suurempia vesistöjä. Beleriandissa Círdan oli niiden haltioiden johtaja, jotka pisimpään etsivät kadonnutta Elwëä, ja siksi hän ei ehtinyt Olwën johtaman telerin mukaan, kun nämä lähtivät Kuolemattomille maille; hän saapui Meren äärelle vain nähdäkseen Eressëan valojen katoavan horisontin taa. Mutta tuolloin hän sai sydämeensä viestin valarilta, ja hänen kehotettiin odottaa, sillä häntä tarvittiin vielä Keski-Maassa.[3]

Ensimmäinen aika

Círdanista tuli falathrimin, Beleriandin rannikon telerin, johtaja ja hän hallitsi Falasin maata. Falas oli käytännössä varsin itsenäinen alue, mutta Círdan tunnusti Thingolin valtiaakseen. Nargothrondin kuninkaan Finrodin kanssa hänellä oli myöhemmin hyvät välit, mistä oli hänellekin suuresti hyötyä, sillä noldorin avustuksella Eglarestin ja Brithombarin satamista rakennettiin hyvin linnoitetut ja kauniit.

Círdanin satamat kestivät monet iskut Beleriandin sotien melskeissä, mutta viimein ennen talven tuloa Dagor Bragollachia seuranneena vuonna vyöryivät Morgothin joukot Falasiin, ja Satamat hävitettiin ja suurin osa falathrimista sekä Satamiin paenneista muista Beleriandin haltioista surmattiin. Círdanin johdolla jotkut pääsivät kuitenkin pakenemaan laivoilla ja purjehtivat etelään Balarin saarelle. Siellä he asuivat ensiajan loppuun ja Vihan sotaan saakka. Sanotaan, että Eärendil sai oppia Círdanilta, kun hän rakensi laivansa Vingilotin, jolla hän purjehti Länteen anomaan valarilta armoa eldarin ja edainin kansoille.

Toinen, kolmas ja neljäs aika

Beleriandin häviön jälkeen Círdan perusti Lindoniin Luninlahden pohjukkaan Mithlondin eli Harmaat satamat, josta Valkeat laivat purjehtivat kadonneeseen Länteen. Monet sodat Círdan koki vielä noinakin vuosina, ja hän marssi Gil-galadin armeijassa Viimeisen liiton sotaan toisen ajan lopussa. Gil-galadin kuoltua hänestä ilmeisesti tuli koko Lindonin hiipuvan haltiamaan hallitsija, mutta asutusta ei enää ilmeisesti ollut juuri muualla kuin Mithlondissa[4]

Toisella ajalla Círdan oli myös saanut yhden Celebrimborin kolmesta haltiasormuksesta, Naryan, mutta hän antoi sen Gandalfille tämän saapuessa Mereltä kolmannen ajan ensimmäisen ja toisen vuosituhannen taitteessa.

Vaikka monesti niin luullaan, Círdan tuskin itse purjehti mahtisormusten haltijoiden kera Keski-Maasta kolmannen ajan lopussa pitkään valmistelemallaan laivalla. Oletettavasti hän valvoi Harmaita satamia, kunnes viimeisetkin lähtöhaluiset haltiat olivat ylittäneet Meren.

Ulkomuoto

Círdanin ulkonäön eittämättä silmiinpistävin piirre kolmannen ajan lopulla oli hänen tuuhea harmaa partansa, joka mitä ilmeisimmin oli merkki hänen aivan erityisen korkeasta iästään, sillä toisaalla mainitaan haltioiden olleen parrattomia. Kolmannen ajan viimeisinä vuosina Círdan olikin ainakin miltei 11000-vuotias[5].

Nimestä: Círdan vai Nōwē?

Vaikkakin Círdan on nimi, jolla hänet kaikissa historioissa mainitaan, ei se ole hänen syntymänimensä, vaan myöhemmin saatu epessë, joka on sindaria ja tarkoittaa yksinkertaisesti 'Laivanrakentajaa', joka westroninkielisessä muodossaankin oli hänen lisänimensä. Pengolodh, Turgonin väkeen kuulunut kieltentutkija, mainitsee doriathilaisessa perimätiedossa kulkeneen Círdanin alkuperäisen nimen, joka oli Nōwē.[6] Sen, kuten monen muunkin varhaisimmista haltianimistä, merkitys ei ole tiedossa – voi hyvin olla ettei se mitään merkinnytkään.

Viitteet

  1. TSH III/5.9., Viimeinen neuvottelu, s. *** / *** / *** / *** / 1061 / ***.
  2. HoMe XII, s. 385.
  3. HoMe XII, s. 386.
  4. Silm. 5, Eldamar ja eldaliën ruhtinaat, s. 67-72 / ***.
  5. Laskettuna Harmaiden annaalien vuosilukujen perusteella.
  6. HoMe XII, s. 392.

Tämä artikkeli kaipaa tarkistamista tai täydennystä.
Voit auttaa Kontuwikiä laajentamalla artikkelia